Billede af Mathias Stolpe

Fra seniorforsker til professor

mandag 03 jun 19

Fakta om Mathias Stolpe

• Mathias er født i 1972 i Sverige og flyttede til Danmark i 2003.
  • Han er gift med Pia og har to piger Freja (10) og Selma (5)
  • Familien bor i Hørsholm.

Mathias er uddannet teknologi doktor inden for optimering fra Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm i 2003 og er dr. techn. fra DTU siden 2013.
Han forsker inden for strukturel og multidisciplinær optimering med fokus på udvikling af matematiske modeller og numeriske algoritmer.

Mathias Stolpe kom til DTU Risø i 2011. I 2015 blev han udnævnt til professor MSO, og i 2019 er han blevet professor.

Med det største smil på læben sidder 46-årige Mathias Stolpe og tænker tilbage; tilbage på alle de ting, han har opnået, siden han i december 2011 skiftede DTU Matematik ud med Risø. For allerede en måned senere fusionerede Risø og DTU, så arbejdsstedet nu blev til DTU Vindenergi.

Selv på spørgsmålet om, hvor han ser sig selv om 5 år, svarer han med et grin:

”Da jeg lagde en plan i 2007 var målet at blive professor. Det mål er opfyldt nu. Jeg har endnu ikke fået lagt en endelig plan for fremtiden,” siger han.

Elsker at vejlede

Hvis man blot kigger et par år tilbage – tilbage til foråret 2015 – så tog Mathias Stolpes professionelle liv en ny drejning. Det skete, da han blev udnævnt til professor MSO. Professor MSO er en stilling, hvor særligt dygtige lektorer får et tidsbegrænset professorat på mellem 5 og 8 år. Mathias Stolpe fik et professorat på fem år.

Men der gik ikke fem år, før han skiftede det tidsbegrænsede professorat ud med et mere permanent, for fra februar i år har han været professor hos DTU Vindenergi.

Som professor er en af de vigtigste ting at lære fra sig, og det er noget af det, Mathias Stolpe elsker:

”Det er meget tidskrævende at være vejleder, men det er også meget givende, og jeg er simpelthen så glad for at vejlede. Lige pt er jeg vejleder på fire ph.d.-projekter, og jeg vil ikke bytte det med noget,” siger han og fortsætter:

”Det giver en fantastisk tilfredsstillelse at se udviklingen fra studerende til en selvstændig forsker. Man kommer tæt på folk.”

Forskning

Mathias Stolpe har i sin tid på DTU vejledt intet mindre end 13 ph.d.-studerende som hovedvejleder. En god del af dem på DTU Vindenergi.

Selv om han bruger en del tid på at vejlede og undervise studerende, så skal der også bruges tid på at forske. Senest har han for halvandet år siden startet projektet SELMA som er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.

”Formålet for forskningsprojektet SELMA er at udvikle optimeringsmodeller og numeriske teknikker til fejlsikkert design af last bærende konstruktioner. Strukturer designet til at være strukturelt fejlsikre bevarer deres last bærende evne også under delvis skade. Teknikkerne tager højde for relevante funktionalitetskrav og anvendes ved konceptuel design af strukturer inden for vindenergi, for eksempel offshore-fundamenter og vindmøllevinger.”