Charlotte Bay Hasager er ny Professor MSO at DTU Vindenergi

Charlotte Bay Hasager er ny professor MSO på DTU Vindenergi

mandag 16 dec 19

Kontakt

Charlotte Bay Hasager
Professor
DTU Vindenergi
46 77 50 14

“Jeg kan slet ikke vente med at komme i gang. Jeg kender offshore området, som jeg har mange visioner for,” fortæller den nye professor MSO i ‘Havvind meteorologi’.

Når kalenderen siger 15 december 2019, kan seniorforsker på DTU Vindenergi Charlotte Bay Hasager også kalde sig for professor MSO i ‘Havvind meteorologi’ på DTU Vindenergi.

“Jeg er så stolt. Det er ikke rigtig gået op for mig endnu,” siger den nyudklækkede professor med det største smil.

Fremtiden

Charlotte Bay Hasager har været på DTU Vindenergi stort set hele sit arbejdsliv. Hun startede som forskningsassistent i 1993, herefter tog hun sin ph.d., hun blev postdoc, og sidenhen fik hun titlen forsker og seniorforsker med specielle kompetencer. Nu er hun klar til sin nye roller som professor:

”Der er ingen tvivl om, at offshore vindenergi er fremtiden. Det bliver vores hovedenergikilde,” siger hun og fortsætter:

”I fremtiden skal vi bygge endnu flere havvindmølleparker. Desværre har vi i dag kun en begrænset viden i forhold til målinger og viden om, hvordan vinden blæser højt oppe i luften, hvilket skaber problemer, når nu vindmøller bliver højere og højere. Vi har derfor brug for ny forskning på området, så vi kan placere havvindmøller de bedste steder. Det er også vigtigt at forstå vinden i mange geografier verden over, hvor der er havvindmøller på vej, hvilket er meget interessant at forske i. Det er noget af det, jeg synes, der er meget spændende.”

Mere fokus på skyggeeffekter

“Forskning viser, at hvis luften er varm og havet er koldt, så vil der være korte skyggeeffekter bag ved vindmølleparkerne. Hvis luften derimod er kold og havet er varmt, så er skyggeeffekterne derimod mange kilometer lange. Dertil kommer, at når store vindmølleparker påvirker luften i de høje luftlag, så vil luften deroppe i lang tid “huske” at den blev forstyrret og dette vil vedvare mange, mange kilometer nedstrøms. Det kan være en af årsagerne til at havvinden ser ud til at være mindre i områder med mange vindparker nær hinanden end i tiden før de blev opstillet. 

En af de ting, der står Charlotte Bay Hasagers hjerte nært er ph.d.’er og vejledning. Hun elsker at vejlede og håber, der vil være plads til at gøre det i et endnu større omfang i fremtiden.

Hun nævner en af sine ph.d. studerende, Anna-Maria Tilg, som et godt eksempel på vigtigheden af ph.d.’ere. Anna-Maria Tilg fokuserer er på forkants-erosion af vindmøllevinger, som også er et område, Charlotte Bay Hasager finder interessant:

”Vi ved, at offshore vindmøller er udsat for mere erosion sammenlignet med vindmøller, der er placeret på land. Den helt store faktor i dette er vinden. Hvis vinden er hård samtidig med, at det regner voldsomt, så vil regndråberne erodere vindmøllevingerne,” siger hun og uddyber:

”Det er derfor vigtigt at se på, hvor man skal placere nye offshore vindmølleparker. Hvor er vindmølleparkerne udsat for erosion, og hvor er det bedre at placere dem?”

”Hvis vi for eksempel kigger på den DTU V52 vindmølle, der står placeret på DTU Risø Campus. Den har vi brugt til nogle beregninger under antagelse af den kører lige så hurtigt som store havvindmøller. Beregningerne viser, at der er stor forskel, hvad enten vi placerer den i Anholt eller Aalborg. Hvis vindmøllen er placeret i Anholt, så går der blot tre år, før man er nødt til at reparere vindmøllevingerne på grund af erosion. Hvis man derimod placerer vindmøllen i Aalborg, så går der hele 13 år, før vindmøllevingerne skal repareres. Det er vinden og klimaet omkring Anholt, der spiller ind og ødelægger på grund af mere erosion, siger hun og afslutter:

”Men vi har brug for mere forskning på området. Og det glæder jeg mig til at kaste mig over.”

https://www.vindenergi.dtu.dk/nyheder/nyhed?id=99E125A7-AA27-4559-A111-CF2C11741355
27 OKTOBER 2020