Snowboards

torsdag 26 sep 19

Christen Malte Markussen
Udviklings Ingeniør
Snowboards kan være en belastning for miljøet, både i produktionen og når de skal kasseres efter endt brug. Det vil tre studerende fra DTU Mekanik forsøge at gøre noget ved, og sammen med bl.a. en udviklingsingeniør fra DTU Vindenergi lavede de deres bachelorprojekt til et 12-tal om snowboards i en mere bæredygtig version.

Udtjente fiskenet og bio-epoxy
De tre ingeniørstuderende, Anders Daniel Rousing, Jia Jue Johannes Chen og Christoffer Søholm Kristensen, havde i forvejen en interesse i snowboarding og ønskede at skabe et snowboard, der i modsætning til de konventionelle snowboards ikke belastede miljøet. Deres afslutning på bachelordelen af deres studium på DTU i foråret var en kærkommen anledning til at undersøge, hvordan det kunne lade sig gøre. Sammen med de danske firmaer Plastix og VitaSheet fik de fremstillet delene til snowboardets flader, som blev lavet af en kombination af genbrugte fiskenet og hørfibre. Limen til at samle fladerne er epoxy-lim, og den ønskede de studerende også i en bæredygtig version. Her var ideen at bruge bio-epoxy, som er mindre skadelig for miljøet end konventionel epoxy. Til forskel fra andre typer af epoxy stammer den nemlig stort set ikke fra olie, for 80% af bio-epoxyen er biobaseret.

De studerende manglede dog kompetencerne og faciliteterne til at få limet delene sammen med bio-epoxyen. Via deres eget netværk på DTU Vindenergi fik de studerende kontakt til Malte Markussen, der med sin baggrund inden for kompositfremstilling kunne hjælpe med arbejdet med at samle snowboardet. Malte er vant til at arbejde med epoxy-lim, som også kræver særlige faciliteter, bl.a. en kraftig udsugning, og dem har DTU Vindenergi. Også de særligt godkendte faciliteter til den øvrige håndtering og opbevaring af kemikalierne har instituttet til rådighed i det nyoprettede BladeLab, der bruges til forskning i vindmøllevinger og er en del af Large Scale Facility på DTU Risø Campus.

”Fedt at vi kan finde hinanden her på DTU”
Det er ikke kun de studerende, der har udbytte af samarbejdet. Malte er også glad for de studerende: ”De studerende bidrager til DTU Vindenergis forskere med utraditionelle problemstillinger”, siger han og fortsætter: ”Samarbejdet med de studerende kan være med til, at man ikke bliver for låst i sine vanlige tankegange. Det er kun fedt, at vi kan finde hinanden her på DTU”.

Ifølge Malte udtrykte de studerende stor begejstring for samarbejdet, blandt andet fordi de fik adgang til faciliteterne på DTU. ”Det er ret enestående at få ting fremstillet i komposit, for det kræver megen viden og særlige faciliteter. Normalt er det lukket land for de studerende”, forklarer han.

Nok så vigtigt for de studerende var det at opleve, at selv utraditionelle projekter på tværs af institutter og interesseområder godt kan lade sig gøre.