Seven new projects for the Abandonment programme

Nye studier: Et Nyt Liv til Olie og Gas Infrastrukturen

tirsdag 22 sep 20

Charlotte Nørgaard Larsen
Programme Manager
Center for Olie og Gas - DTU

Er der i fremtiden brug for offshore olie- og gasinfrastrukturen, når produktionen af olie og gas indstilles? En del af det spørgsmål bliver snart besvaret gennem syv nye studier, som DHRTC har sat i gang.

DHRTC har iværksat syv forstudier for at se på potentialet for at give offshore-infrastrukturen et nyt liv med fokus på energiproduktion, energilagring og CO2-lagring. De syv projekter løber over en fire måneders periode i efteråret 2020. Håbet er, at resultaterne vil hjælpe med at inspirere branchen, når man beslutter offshore-infrastrukturens skæbne.

Gennem tiden er der opbygget en betydelig olie- og gasinfrastruktur i den danske del af Nordsøen. Når tiden er inde til at olie- og gasproduktionen ophører, bliver denne infrastruktur overflødig og skal derfor fjernes.

Men er der potentiale for, at en del af infrastrukturen fortsat kan spille en rolle i Danmarks energinet efter overgangen til ikke-fossile brændstoffer? Hvis dele af infrastrukturen kan genbruges, vil det være vigtigt at forstå genbrugsscenarierne før nedlukningen af offshore brønde, platforme osv. påbegyndes.

Energiproduktion

To af forstudierne ser på muligheden for at forsætte med at generere energi på offshore-faciliteterne. Et projekt undersøger muligheden for offshore geotermisk energiproduktion og ser på om temperaturen i DUC-felterne er høj nok til at skabe elektricitet. Et andet projekt ser på muligheden for at generere elektricitet fra H2S i reservoiret.

Energilagring

To studier udforsker potentialet for at opbevare energi i de udtømte olie- og gasreservoirer. Dette er baseret på antagelsen om, at antallet af havvindmøller øges, og at der i perioder vil være overskydende elektricitet fra møllerne.

Et projekt vil se på at opbevare energien som enten hydrogen, metanol, ammoniak, metan, og komprimeret luft. Her identificeres fordele og ulemper ved hver af de fem metoder med fokus på DUC specifikke forhold og der kigges på energibalancer.

Et andet projekt ser nærmere på at anvende hydrogen til at lagre energi i olie- og gasreservoirerne og identificere tabsreaktionerne, og hvordan disse potentielt kan undgås.

CO2-lagring

To meget forskellige studier ser på CO2-lagring i de gamle olie- og gasreservoirer. Et projekt ser på reservoir seglet og hvordan man kan etablere en sandsynlighedsbaseret risikovurdering af integriteten af seglet. Det andet projekt prøver at udvikle testudstyr, der kan teste brøndforingsrør for CO2-korrosion under faktiske reservoirforhold.

Forstudierne løber indtil udgangen af 2020. En oversigt over resultaterne ventes at ligge klar i starten af 2021.

29 OKTOBER 2020