Measurements in Alaiz

DTU forbedrer målinger af vinden i komplekst terræn

mandag 23 apr 18

Projektets partnere

DTU Vindenergi er ikke alene om projektet i Alaiz. To spanske partnere deltager: The Renewable Energy Center (CENER) og University of Balleares (UIB). CENER står for at yde den lokale support på sitet og UIB bidrager med yderligere eksperimentelle målinger.
I bakket landskab kan det være udfordrende at bygge vindmølleparker, fordi man mangler viden om, hvordan vinden opfører sig. Det vil forskere fra DTU Vindenergi lave om på.

I Alaiz i Spanien præger bakker og bjerge landskabet. På grund af terrænet er det svært at forudsige vinden, og derfor har man - traditionelt – forudsagt energiproduktionen med stor usikkerhed for vindmøller placeret i området her og lignende bakkede landskaber. Verden har dog brug for nye områder til vindmølleparker, og derfor er man i forskningsprojektet NEWA http://www.neweuropeanwindatlas.eu/ gået i gang med at forske i, hvordan man kortlægger vinden i bakkede områder.

Ved målingerne i Alaiz bruger forskerne WindScannere, der er instrumenter, der kan måle vinden og kortlægge dens mest detaljerede bevægelser. Sammen med seks meteorologimaster kan de give et billede af, hvordan vinden opfører sig i det bakkede terræn. Pedro Santos, der er ph.d. studerende på Institut for Vindenergi, fortæller:

”Formålet med målingerne her er at kombinere de data, vi får ind i eksperimentet, med computermodeller. Ideen er at forbedre for resultaterne af det europæiske Wind Atlas i komplekst terræn.”

Med de nye målinger er man et skridt videre mod målet om at kunne placere vindmøller og vindmølleparker i bakket terræn.