Wind Europe Org.

Vindmøller producerede god energi i weekenden

onsdag 01 nov 17

Peter Hjuler Jensen
Viceinstitutdirektør

Ingolf kiggede som bekendt forbi Danmark i sidste weekend, og det kastede noget af et blæsevejr af sig. Men blæsevejr er godt, når man er en vindmølle.

Mens havemøbler og trampoliner fløj rundt i sidste weekend på grund af stormen Ingolf, så var der anderledes godt nyt fra vindmøllesektoren. For, som bekendt, er det positivt med blæsevejr, hvis man er vindmølle og producerer elektricitet.

Tal fra Wind Europe viser, at der i Danmark blev produceret ekstra meget elektricitet.

Lørdag den 28. oktober 2017, da Ingolf for alvor ramte Danmark, blev 109 % af Danmarks elforbrug dækket af vindenergi. Til sammenligning var det 74 % dagen før, fredag d. 27. oktober 2017, samt 92 % dagen efter om søndagen. Se tallene her.

”Det er ingen overraskelse, at det er godt for vindmøller, når det blæser. Tal som ovenstående viser, hvorfor det er vigtigt at satse på vindenergi. Hvis man samtidig får kigget mere på, hvordan man kan lagre energien, så er vi på vej i den rigtige retning. Også den planlagte el-forbindelse til England vil være med til at forbedre både de tekniske som markedsmæssige muligheder for indpasning af store mængder vindkraft i elsystemet,” forklarer Peter Hjuler Jensen, viceinstitutdirektør hos DTU Vindenergi.

Krav om 50 procents energi
Tilbage i 2012 blev der indgået et bredt energiforlig, hvori målsætningen blandt andet er, at strøm fra vindmøller i 2020 skal udgøre 50 procent af det danske elforbrug. Det er et mål, der allerede er tæt på at blive nået, siger Peter Hjuler Jensen:

”Vi ved, at vindenergi udgjorde 37,6 procent af det samlede danske elforbrug sidste år, mens det i 2015 udgjorde 42 procent. På helt stille dage ligger vindenergiprocenten meget lavt på omkring 20-25 procent, mens den andre dage ligger oppe på omkring 100 procent. Så et godt slag på tasken er, at vi nok skal nå de 50 procent i 2020, hvis ikke før.”