Dansk vindmølle sætter verdensrekord

onsdag 08 feb 17

Peter Hjuler Jensen
Viceinstitutdirektør

Dansk vindmølle, der står i Testcenter Østerild, har sat verdensrekord for energiproduktion for kommercielt tilgængelige offshore-vindmøller. Det er kun en start, mener Peter Hjuler Jensen, viceinstitutdirektør ved DTU Vindenergi.

EN MHI Vestas Offshore vindmølle, der er placeret i Testcenter Østerild, har slået rekorden for energiproduktion for kommercielt tilgængelige offshore-vindmøller.

Vindmøllen af typen V164-8.0 MW står på land i vindmølleparken Østerild. Vindmøllen er egentlig bygget til at kunne producere 8 MW, men den er blevet ombygget, så den nu kan producere 9 MW. Om rekorden siger Peter Hjuler Jensen, viceinstitutdirektør ved DTU Vindenergi og tilknyttet Testcenter Østerild:

"”Vindmøllen har produceret fuldlast i 24 timer, og her har man haft helt optimale forhold,” siger Peter Hjuler Jensen"

”Vindmøllen har produceret fuldlast i 24 timer. Vindmøller producerer jo energi afhængig, hvor meget det blæser, og her har man haft helt optimale forhold.”

Store vindmøller på vej

Vindmøllen der står i Testcenter Østerild er 222 m høj op til vingespidsen, når den er højest oppe. Det er mere end fem gange højere end Rundetårn. Dertil kommer, at de tre vinger hver især har en længde på over 80 meter svarende til længden på knap fem IC3-vogne.

Selv om vindmøllen har en fin størrelse, så kan større vindmøller være på vej:

”Vi har teoretisk arbejdet med vindmøller, der kan producere op til 20 MW. Den er en størrelse, der er 1,4 gange større i højde og diameter. Men når man kommer op i den størrelse, er der meget fysik, der ændrer sig, hvilket kræver forskning i nye fænomener, der opstår ved de meget store vindmøller,” fortæller Peter Hjuler Jensen.