Stor interesse for store vindmøller i Østerild

tirsdag 28 aug 18

Peter Hjuler Jensen
Viceinstitutdirektør

Det nationale testcenter i Østerild samt testcentret i Høvsøre står foran en udvidelse. I Østerild forventes det, at der bliver placeret vindmøller, der er højere end Eiffeltårnet, og dem er der stor interesse for.

Tidligere på året besluttede Folketingets partier at udvide de to testcentre i henholdsvis Østerild og Høvsøre. Samtidig blev det besluttet at tillade møller på op til 330 meter i Østerild og 200 meter i Høvsøre.

Ifølge Peter Hjuler Jensen, viseinstitutdirektør hos DTU Vindenergi er der stor efterspørgsel efter de store vindmøller:

”I forbindelse med udbudsprocessen har vi holdt et informationsmøde, hvor de interesserede kunne stille spørgsmål, og vi har ikke før set så stor deltagelse på sådant et møde. Men det er først, når vi får buddene, at vi reelt kan se, hvor stor interessen for at leje sig ind er,” siger han til Berlingske.

Stor sandsynlighed for 300 meter høj vindmølle
Til avisen fortæller visedirektøren desuden, at det ikke er urealistisk at tænke, at der inden for en overskuelig fremtid vil være mindst én vindmølle på 300 meter i Østerild:

”Der er ret stor sandsynlighed for en mølle på over 300 meter i Danmark inden for den nærmeste årrække. Vi taler lige lidt højere end Eiffeltårnet, så det er meget store møller.”

”Vindmøllestørrelsen er vokset kontinuerligt. Mange industrieksperter har udtalt gennem tiden, at nu bliver vindmøllerne ikke større, men vi kan se, at der er større møller på vej. På et eller andet tidspunkt kommer der en grænse, men vi har ikke set den endnu fra en teknisk synsvinkel. Men der kan sagtens komme en økonomisk grænse på et tidspunkt, hvor komponenterne er så store at håndtere i produktion, transport og installation,” forklarer han videre.