Første unikke test i DTU Large Scale Facility

fredag 13 apr 18

Kontakt

Kim Branner
Seniorforsker
DTU Vindenergi
46 77 54 70
For første gang har forskere fra DTU Vindenergi testet vindmøllevinger i den nye testfacilitet Large Scale Facility på DTU Risø Campus.

Den nye testfacilitet blev indviet i november sidste år, og ved at lave disse tests undersøger forskerne nu, om det udstyr, der indkøbes til faciliteten, lever op til forventningerne. Formålet med testene er at blive klar til at teste vindmøllevinger og andre strukturer til industrien og i forskningsprojekter.
Testene er såkaldte site acceptance tests og er udført på små vindmøllevinger. Seniorforsker ved DTU Vindenergi Kim Branner fortæller om testene:

"I de nyligt udførte test har vi sat vindmøllevingen til at svinge i to retninger samtidigt. Dette gøres ved at flytte en vægt op og ned på vingen for at få den til at oscillere (svinge)".

Det udstyr, der benyttes, kaldes masse resonans exciters. Når massen forbundet med exciteren bevæger sig med den samme frekvens, som vingen naturligt vil oscillere med, begynder vingen at svinge. Det nye er at excitere to frekvenser samtidig, så vingen svinger i to retninger på samme tid. Vi mener, at dette er første gang denne slags tests er udført i Danmark. DTU har valgt Industrial Group fra Moog Inc. som leverandør af udstyr til Large Scale Facility.

Testene af udstyret er omfattende, og Kim Branner forventer, at de først bliver færdige i maj. Parallelt med dette er det første egentlige projekt i Large Scale Facility startet. I dette projekt, der hedder Blatigue, udvikles metoder og udstyr til test af store vindmøllevinger. Læs mere om projektet her.