Dispensation til lysregulering i Østerild

onsdag 01 feb 17

Peter Hjuler Jensen
Viceinstitutdirektør

Vindmølletestcentret i Østerild får nu dispensation til at radarstyre lysafmærkningen med blinkende højintensive hvide lys om natten. Der skal i stedet installeres lav intensive røde lys, som skal være tændt hele tiden, som supplement til de hvide lysafmærkninger, der stadig skal være tændt om dagen.

Efter næsten et år i venteposition, har DTU Vindenergi netop fået dispensation til at slukke de hvide, blinkende lys på vindmøllerne på testcentret i Østerild. Det har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen afgjort med en dispensation, som er gældende fra 1. februar 2017 til og med 31. januar 2022.

Det betyder, at de hvide hindringslys for fremtiden skal radarstyres, så med mindre der er fly inden for en radius af 5.500 meter fra vindmølletestcentret, så er lysene slukket efter mørkets frembrud.

Der skal nu installeres lavintensive faste røde hindringslys på masterne i tre niveauer, svarende til niveauerne for de eksisterende hvide lys.

I gang med det samme

Det glæder Peter Hjuler, Viceinstitutdirektør hos DTU Vindenergi, at der nu er kommet en dispensation, som forhåbentlig vil glæde beboerne omkring Østerild:

”Vi ved, at de hvide hindringslys har været til gene for flere beboere omkring Østerild, og det tager vi alvorligt. Derfor er vi glade for at vi nu har fået dispensationen, så vi kan reducere generne fra lysafmærkningen. Vi glæder os desuden til at komme i gang med en femårig forsøgsperiode, så vi kan dokumentere effektiviteten af radarsystemet,” siger han.

Peter Hjuler forklarer, at DTU Vindenergi nu går i gang med at få installeret de røde lavintensive lys, så det blinkende hvide hindringslys hurtigt kan blive slukket om natten.

Lysafmærkningen med blinkende højintensive hvide lys skal fortsat være tændt om dagen. De røde lys skal være tændt alle døgnets 24 timer.